Sosyal Medya

Güncel

15 Temmuz’un B planı için çalışıyorlar

Türkiye’ye diz çöktürmek isteyen FETÖ 15 Temmuz darbe girişimi başarısız olunca B planını devreye soktu.



- Çatı Yalan: BaÅŸarısızlık karşısında B planı yapılmış. ‘Kontrollü darbe’ sözünün asıl sahibi siyasiler deÄŸil, FETÖ.

- BaÅŸ Yalan: Hainlerin tutuklanması için çıkarılan OHAL için ’20 Temmuz darbesi’ denmesi.

- Ara Yalan: Tüm teknik kanıtlara raÄŸmen ‘bilimsel gerçekler’ adı altında darbe giriÅŸimi olmadığı söylemini yaymak.

- AÄ°HM yalanı: ‘Ä°ÅŸkenceyle ifade alındı, ihlal var’ savunması yayıp davaları Avrupa’ya taşımak.

15 Temmuz’u anma törenleri öncesinde artan FETÖ dezenformasyonuna dikkat çeken Hukukun Ãœstünlüğü Platformu BaÅŸkanı Yasin Åžamlı “15 Temmuz yalanlarını” deÅŸifre etti. ‘Bilimsel gerçekler’ adı altında yeni bir dezenformasyon sürecinin yaÅŸandığını belirten Åžamlı,   örgütün ‘darbede baÅŸarısız olması durumunda B planı hazırladığını’ tespit ettiklerini söyledi. Åžamlı “Örgütün çok önceden hazırlanmış çatı yalanı, baÅŸ yalanı, ara yalanı ve AÄ°HM yalanı var. Kontrollü darbe sözü, darbe giriÅŸimine karşı önceden hazırlanmış bir B planının çatı yalanıdır. Bizce bu söylem onu dillendiren siyasiler tarafından deÄŸil bizzat FETÖ tarafından 15 Temmuz öncesi hazırlanmış” diye konuÅŸtu. 

Ä°stanbul’daki ana davayı takip eden Åžamlı, dünyanın gözü önünde iÅŸlenmiÅŸ darbe giriÅŸimi suçu olmasına raÄŸmen FETÖ sanıklarının sistemli inkar söylemi yürüttüğünü söyledi. Sanıkların birbirini ele verecek hiçbir ifade kullanmadığını ve bunun ancak önceden planlanmış savunmayla gerçekleÅŸtirebileceÄŸini kaydeden Åžamlı, “Ãœstelik darbe giriÅŸimi, iÅŸgal ve vatandaÅŸların üzerinden tankla geçilen görüntü ve ses kayıtları, darbe gecesinin WhatsApp ve ByLock yazışmaları da ortada” dedi. Åžamlı ÅŸunları söyledi: 

“FETÖ, 15 Temmuz öncesinde darbenin baÅŸarısız olması durumunda örgütün ve mensuplarının nasıl hareket edeceÄŸine dair bir B planı yapmış. ‘Kontrollü darbe’ sözünün, bu planın bir parçası ve çatı yalanı olduÄŸunu düşünüyorum. Ben KılıçdaroÄŸlu’nun veya siyasilerin bu söylemleri kendilerinin ürettiÄŸi kanaatinde deÄŸilim. Darbe öncesinde üretilmiÅŸ sonra bu siyasilere ulaÅŸtırılmış, kullanılmış oldular.”

OHAL’in ilan edildiÄŸi ve darbecilerin tutuklanmaya baÅŸladığı tarihe dair “20 Temmuz darbesi” söylemini ‘baÅŸ yalan’ olarak gördüklerini belirten avukat, şöyle devam etti: “Bu söylemin siyasiler tarafından dile getirilmesi maÄŸdurlar üzerinde büyük bir kırgınlık yarattı. Bir millet ve devleti uçurumun eÅŸiÄŸinden dönmüş. Ondan sonra  darbeye karışanlara dair iÅŸlemleri darbe giriÅŸimi olarak nitelemek, son derece talihsiz.”

BİLİMSEL GERÇEKLER

Son dönemde sosyal medya üzerinden yayımlanan ve 15 Temmuz’da gerçek darbe giriÅŸimi yaÅŸanmadığı, hatta TBMM’nin jetlerce bombalanmadığını içerden patlayıcılarla bu algının oluÅŸturduÄŸu gibi dezenformasyonlara da dikkat çeken Åžamlı, örgütün bu tip ara yalanlardaki amacının FETÖ ile mücadeledeki moral motivasyonu düşürmek olduÄŸunu anlattı: “Emniyet, özel kuvvetler, Külliye bombalanmış. Tanklar, içindeki insanlarla birlikte araçları ezerek geçmiÅŸ. Meclis’i vuran F16 pilotunun ifadeleri, ona ‘vur emrini’ veren FETÖ’cünün ses kaydı ortadayken sosyal medyadaki bu ‘bilimsel gerçekler’ yalanlarıyla, Meclis’e saldırı olmadığı ve daha sonradan içerden bomba patlatıldığı iddia ediliyor. Moral motivasyonun düşürülmesi ve mücadelenin zayıflatılmasını amaçlıyorlar.”

NİHAİ AMAÇ

Åžamlı, duruÅŸmalardaki sistemli inkar savunması yürüten FETÖ sanıklarının amaçlarının davaları  AÄ°HM’ye taşımak ve oradan iptal kararı çıkarmak olduÄŸunu söyledi: “Belki ki, ‘Savunmalar nasıl olacak’ diye plan yapmışlar ve tüm savunmalarda inkara dayalı olarak devam ediyor. Bu amaçla KOKTOD ve iÅŸkence yalanı planlanmış. Ä°ÅŸkence altında ifadelerle itiraflarda bulunduklarını söyleyerek, adil yargılama hakkının ihlal edildiÄŸi gerekçesiyle verilecek cezaların AÄ°HM’de iptal edilmesini amaçlıyorlar. Aynı ÅŸekilde, 15 Temmuz’da KOKTOD görevi kapsamında terör ve toplumsal olayları bastırmak için kışlalardan çıktıklarını söylüyorlar. Örgüt davalarının ilk celseleri önemlidir. Bir sanık diÄŸer sanık aleyhine beyanda bulunursa, ciddi bir delildir. Örgüt olarak, birbirlerinin aleyhinde ifade vermemeyi önceden planladıklarını görüyorum duruÅŸmalarda.”

İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİSİ

FETÖ davalarında örgütün yürüttüğü B planı ve 15 Temmuz yalanlarının çok açık ortada olduÄŸunu belirten Avukat Yasin Åžamlı, buna karşı alınması gereken önleme dair de dikkat çekici ÅŸu öneride bulundu: “15 Temmuz yalanlarına karşı ne yapmalı? Bu suç, bütün dünyanın ve kameraların gözü önünde iÅŸlendi. Tüm suç delillerini toplayıp, burada verilen mahkumiyet kararlarının mutlaka yeterli delile dayandırmalı. Bu delilleri ortaya koyacak olanlar da hukukçulardır. Yalnızca hakim ve savcıların bakış açısıyla bu dosyaların bitirilmesi doÄŸru olmaz AÄ°HM açısından. Bu anlamda, bu davalara giren ÅŸehit ve gazilerin avukatlarına da büyük görev düşüyor bütün delillerin ortaya konulması açısından.”

KAYNAKSTAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.